iki dirhem bir çekirdek

sergey
cok sık gıyınen ınsanlara halk arasında soylenen bır sozdur.neden soylenmıstır ne alakası vardır bılmem o ayrı.
mim efendi
bu ifade güzel giyinimli insanlar için ağırlık ölçüsü olarak okkanın kullanıldığı zamanlardan kalma bir yakıştırmadır. okkanın dörtyüzde birine dirhem adı verilir. dirhem daha çok hassas teraziler için kullanılan bir ölçüdür. sarraflar ise bu dirhemden daha hassas bir ağırlık kullanırlardı. buna da çekirdek adını verirlerdi. osmanlının en kıymetli parası bir osmanlı altını iki dirhem bir çekirdek ağırlığına sahipti. iyi giyimliler osmanlı altınına benzetilerek iki dirhem bir çekirdek ifadesiyle sülenmiş olduklarını belirtirlerdi.
akhillius
çıtı pıtı denir ya heh öyle bir şeydir bu. genelde hatun kişisi kısmı için kullanılır nedense. yani er kişi adam gibi giyinse yakışmış denir sadece.
karall
türk edebiyati ile ilgilenen dilimizin inceliklerine sahip olmak isteyen ve bütün bunlari terminolojisinden gir hikayesinden çik menseine varana dek ögrenmek isteyen dil severlerin mutlaka okumasi gereken bir kitaptir ayri ekten tecessüsü olan zevata israrla tavisye edilir.
kalimera
satıcı iki dirhemlik bir şey satarken bu da benden olsun deyip bir çekirdek fazla tartarsa bu müşterinin saygıdeğer, itibarlı bir kişi olduğunu gösterir.

olduğundan fazla giyinen, süslenen kişilere iki dirhem bir çekirdek denilmesi buradan kaynaklanmaktadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol